Šolarji pred najdaljšimi počitnicami

Slovenskim šolarjem bo v ponedeljek še zadnjič v tem šolskem letu zazvonil šolski zvonec, nato bodo za dobra dva meseca pozabili na šolo in se prepustili uživanju in brezskrbnosti. Da bodo najdaljše počitnice polne doživetij in dogodivščin, so poskrbele številne organizacije s počitniškimi delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

Že vrsto let pester počitniški program za otroke in mladostnike po Sloveniji pripravljajo zveze in društva prijateljev mladine (ZPM) Slovenije, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Pionirski dom in druge organizacije. Šolarjem omogočajo počitnikovanja, izlete, potepanja, različne ustvarjalne delavnice, poletne raziskovalne tabore, poletne počitniške šole, športne dejavnosti in dnevno varstvo. Posebno presenečenje pripravljajo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu.

Počitnice s prijatelji, preživljanje v naravi, živalskem vrtu z bobri …

ZPM Ljubljana Moste Polje, ki že več kot 60 let skrbi za enake možnosti in zdrav psihofizični razvoj otrok in mladostnikov, tradicionalno organizira letovanje v Zambratiji in jezikovne tabore v Kranjski Gori. Za najstnike, željne novih izzivov in druženja z vrstniki, so letos potovanja v Bilbao, London in Pariz. Poleg tega v Ljubljani organizirajo brezplačna počitniška varstva za otroke od 1. do 5. razreda.

V Ljubljani poletno avanturo med drugim napoveduje zavod Mladi zmaji. Program vključuje širok izbor strokovno vodenih aktivnosti za mlade, stare od 10 do 29 let. Poseben del zmajevske poletne avanture je preobrazba avtobusa v pravi mobilni mladinski center. Mladi jih lahko spremljajo na njihovi Facebook strani, IG profilih in na spletni strani. Med počitnicami bo pestro, kot obljubljajo, tudi v četrtnih mladinskih centrih.

Da bodo počitnice nepozabne in polne doživetij, so s počitniškimi programi pod skupnim naslovom Počitnice s prijatelji 2019 poskrbeli tudi v ZPM Maribor. Sprva bodo ustvarjalne delavnice v okviru Festivala Lent oz. Art kampa v Mestnem parku, od 1. julija naprej pa z dnevnim programom nadaljujejo v Domu ustvarjalnosti mladih. Tam bodo lahko izbirali med različnimi likovnimi delavnicami, na tematskih delavnicah pa bodo izdelovali ljudska glasbila in nanje zaigrali. Veliko doživetij jih čaka na kar 42 izletih.

V Živalskem vrtu Ljubljana so ob pričetku počitnic pripravili novo otvoritev. Nenavadno domovanje so dobili živalski gradbeni rekorderji in največji predstavniki glodavcev v Evropi. Osemčlansko družino bobrov si bo po novem mogoče ogledati tudi v bobrišču, ki ga bodo odprli v torek. V živalskem vrtu mladi sicer lahko spoznavajo domače, gozdne, puščavske in vodne živali. Ogledajo si lahko vsa hranjenja, nekatere živali pa hranijo otroci sami.

Ustvarjalne poletne šole, raziskovalni tabori, skavti …

Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s številnimi partnerji že od leta 1967 za mladino organizira poletne raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole iz naravoslovja in tehnike, v okviru katerih mladi poučno in ustvarjalno preživijo poletne počitnice.

Med počitnicami se bo v različnih mestih ter na nekaterih ljubljanskih fakultetah odvilo kar 17 različnih mladinskih raziskovalnih taborov, delavnic in ustvarjalnih poletnih šol z različnih področij, kot so geologija, ekologija, ornitologija, elektronika in robotika.

Pester nabor počitniških aktivnosti med drugim ponujajo tudi taborniške in skavtske organizacije. Zveza tabornikov Slovenije ima več kot 8000 aktivnih članov oz. približno 10.000 tabornikov, ki delujejo v okoli 80 taborniških rodovih. Tudi letos so pripravili različna taborjenja za otroke in mladino na različnih koncih Slovenije.

V Slovenski skavtski organizaciji v času poletnih počitnic v okviru lokalnih podružnic organizirajo okoli 170 taborov in izletov, ki se jih udeleži v povprečju 3800 mladih v starosti od šest do 21 let. Poleg tega skavti pripravljajo tudi izobraževanja za voditelje in mlade od 15. leta dalje, ki temeljijo na pridobivanju znanj mladinskega menedžmenta in vodenja skupin, izpopolnjevanja znanj in veščin življenja v naravi. Ta izobraževanja se razlikujejo glede na tematiko in želje udeležencev.

Letovanje tudi za otroke iz socialno šibkih okolij

Za otroke iz revnejših družin, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju, pa že leta skrbijo humanitarne organizacije, predvsem Rdeči križ Slovenije (RKS). Slednji ima svoje počitniške zmogljivosti na Debelem rtiču in v Punatu na Krku, poleg letovanj pa za mlade pripravljajo tudi različne poletne tabore.

Tudi Slovenska karitas otrokom in mladostnikom iz revnejših družin omogoča vsako leto v juliju letovanje v Portorožu. Lani je na Počitnicah biserov v štirih tednih letovalo več kot 150 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije, ki jih izberejo in posredujejo župnijske Karitas.

V okviru programa Pomežik soncu ZPMS bo popolnoma brezplačno letovalo skoraj 800 otrok iz socialno šibkih okolij in otroci s posebnimi potrebami, saj so do junija zbrali več kot 240.000 evrov.

Tudi v Zvezi Sonček skrbijo, da so aktivnih in zanimivih počitnic deležni tudi tisti, ki so zaradi svoje invalidnosti nemalokrat odrinjeni na rob družbe in si počitnikovanj ne morejo privoščiti. Zveza čez poletje organizira programe obnovitvene rehabilitacije, zdravstveno-terapevtske kolonije in počitniški program za otroke.

Letos skoraj 260.000 šolarjev

V tem šolskem letu je osnovno šolo obiskovalo 186.328 učencev in 73.110 dijakov. Za devetošolce se je pouk končal že 14. junija, za zaključne letnike srednjih šol pa konec maja. Sicer po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport osnovno šolo letos zaključuje 17.684 devetošolcev, kar je 599 več kot lani. Kandidirajo pa lahko na skupno 22.796 vpisnih mest na srednjih šolah.

V novicah